Dnia 19 marca uczniowie klas 2 a i 2 b spotkali się z dietetyczkami - p. Ewą Janusz i p. Justyną Lewicką, by wziąć udział
w warsztatach żywieniowych.
Najpierw uczniowie z pomocą pani dietetyk wykonali doświadczenie ILE CUKRU ZJADAMY DZIENNIE i JAKI MA TO WPŁYW NA PRACĘ NASZEGO MÓZGU. Później uczniowie nauczyli się, jak czytać etykiety, by wybierać zdrowe produkty. Dzieci wraz z dietetyczkami analizowały, jaki wpływ na nasze zdrowie mają nasze wybory dotyczące jedzenia wykorzystując piramidę żywienia. Ponadto poznały ZDROWĄ częstotliwość dziennego spożycia warzyw i owoców. Większość dzieci z pewnością nie zje już barwionych żelków, gdyż do ich produkcji stosuje się barwnik naturalny pochodzący z owadów żyjących na roślinach kaktusowych w ciepłych krajach.
Nasze dzieci zaskoczyły też panie dietetyczki ZDROWĄ zawartością swoich śniadaniówek.